Skapandeveckan 12-18 juni 2014

Jag, Ewa Schaeder kommer att fylla på med bilder från veckans aktiviteter och text de närmaste dagarna

Skapandeveckan blev en gemensam vecka för likasinnade och hästintresserade människor.
Veckan fylldes med trevliga och uppbyggande möten, samtal, vi tittade och lärde. Att också  få tillfälle dela med sig av sina erfarenheter och tankar till varandra var uppskattat.

Torsdag 12 juni

Att kunna utföra ett arbete tillsammans med hästen



Jag inledde Skapandeveckan med att sladda ridbanan med Hallingblåen, jag har tänkt mycket på vad vi kan göra tillsammans med våra hästar, där hästen också, får känna att han har en meningsfull tillvaro. Hallingblåen tycker om att få lägga sin vikt i selen och vårt samarbete har stärkt genom att vi kunde göra det arbetet tillsammans.

 

Min känsla säger mig att det är viktigt att även hästen har en livsuppgift.
Vilken är din hästs livsuppgift?

Denna första dag på Skapandeveckan ville jag passa på att ta upp ämnet hästen som häst  och den miljö hästen lever i och hur det påverkar vår samverkan med hästen.



Vilken bild har vi av hästen?
Hur fick vi den bilden och var kommer den bilden ifrån som har färgat vår tillvaro med hästen

Fredag 13 juni

Arbete vid hand


Helt plötsligt står jag där med en känsla jag inte hade förväntat mig.
Något händer som ger plats för nya tankar. Är det här min häst?
Det verkar så!


Lite extra putsning inför arbetspasset. Men själva arbetspasset på ridbanan blev en upplevelse av hur lyhörd en häst kan vara, för att jag tillät det. Försiktigt, försiktigt öppnar sig hästen och visar mig vem han är, det gör mig säker på att vi ska fortsätta vägen fram, tillsammans.


Kontrasternas dag, här ser vi ett samarbete som pågått i många år.
Att känna varandra innan och utan. Inte alla människor får chansen
att uppleva det.


Camilla och hennes Sally, de känner varandra, de har upplevt mycket tillsammans. De vet var de har varandras gränser. Sally är vild och jag tror att de matchar varandra för Camilla är också vild. Jag tror att de båda klarar av att ge varandra friheter och ansvarsområden att var för sig hantera.


Camilla och Hamlinn, de har inte känt varandra fullt så länge men dock länge ändå. Hamlinn har fått ett föl som nu är ett år gammal.


Jag tycker nog att de verkar ha behållit formen mycket väl. Det som gör mig extra glad är att Camilla har låtit fölet bli kvar med sin mamma till 10 månaders ålder. Idag vet vi ju att fölets tarmkanal inte är fullt utvecklad för att kunna hantera enbart grovfoder förrän i den åldern. Förr kan jag förstå att man inte kunde välja, men i dag både vet vi och kan, så att göra det val Camilla gjorde är positivt för den unga hästen, att grunda gott är alltid bäst.

Dagen var gav också utrymme för andra sorters möten

Lördag 14 juni

Dagen inleddes med ett ridpass där Anki red sin kallblodstravare Fyrex


Samtalet under ridpasset är en viktigt, ridning handlar inte om att lära sig lyda order, utan om att förstå så att kunskapen blir din egen.


Vi samtalar om handen och de signaler som ska sändas från handen till hästen via tygeln och kedjan, till hästens hjärna. Hästens nervsystem som styr över hela hästkroppens muskler och därmed över hästens rörelser har sitt ursprung i hästens hjärna. Hästar förstår, Vi ska som ryttare GE hästen en impuls, inte ta.


Vänta


Allt handlar om förstå, det man har förstått kan man göra. Lätt? Men, nej, jag sa inte att det var lätt. Men svårt kan det få vara, svårt betyder bara att man får ge mer tid till en detalj.


Sammanfattningsvis


Tänk på handen som ett mjukt pumpande hjärta, som sänder små varsamma nervimpulser till hästen. Impulser som fångas upp av hästen hjärna och nervsystem.


Att försöka förklara är svårt, varje människa förstår på sitt sätt. Vilken plats står du på? Vad är du redo för att ta emot?


Hur förklarar jag, visa hästen vägen? Visa och berätta blir till stora gester, men i verkligenheten är signalerna så små att jag faktiskt kan bli osäker på om jag faktiskt sände någon signal, hästen uppfattar allt


"Öppna dörren" för hästen, skolning ska vara att öppna upp, inte begränsa och stänga in


Balans, det mesta handlar om inre balans, fysisk så väl som mental

Hästen "sjunker ner" och vilar kvar om han har förtroende och tillit till sin ryttare samtidigt som han har tillräcklig styrka. Det tar tid att skola sig själv, det tar tid att skola hästen


Skolgalopp kommer som ett förslag från hästen när vi båda är redo för det


Så gör vi den vanliga genomgången där Katarina berättar för mig om sina behov, på så sätt kan jag bäst hjälpa till. Zorro är en skolhäst med stora kunskaper om människor, han berättar tydligt det vi behöver veta om vad som pågår i varje situation, då kan vi  göra de justeringar vi behöver.
 
Sam Arsenius säger; att visst ska människor lära sig rida, men inte på hästens bekostnad. Jag kan bara hålla med, det kanske inte går att alltid lyckas med det, men man kan i alla fall försöka


Här går det att se att hästen har vridit sin hals/ryggkotpelare en aning. Nosen har hamnat en aning till vänster och Zorro blir tvungen att sänka den högra höften, vilket också försvagar hans påskjut. Rörelseriktningen produceras från hästens bakbenen. Det yttre bakbenet driver hästen framåt, inåt och runt in i volten.


Sett framifrån precis som här, en lodrät linje startande från mitten mellan hästens öron och ner genom nosen till en punkt på marken, precis så ska det vara.


Fin formgivning som står i proportion till voltens storlek


Fokus på vägen och att behålla kommunikationen med hästen, kommunicera är nyckeln, vi har behov av kontroll men eftersom kontroll ändå bara är en illusion så lägger vi vårt fokus på kommunikation


Att vara välvilligt inställd kan ha sina avigsidor, att ge handen så mycket att man själv tappar balansen blir ingen belöning för hästen, hur väl vi än menar. Mitt förslag är att länga tygeln lite och behålla handen närmare sig själv


En bit in på ridpasset finner hästen balansen och Zorro finner här en annan belastningspunkt för sina bakben under sin kropp som även innefattar ryttaren som han bär på sin rygg


Du har ett ansvar över din sinnestämning, tänk på vilken lycka du kan utstråla och vet att hästen fångar upp den känslan från dig, hästar ser oss bakom våra masker. Vad kan du göra för dig själv för att vara i en sinnesstämning som du trivs i?


Det tar tid att bygga upp relationer, vi har talat om hur svårt det är när den gamla hästen blir för gammal. Och hur blir det när man ska finna en ny livskamrat? Hur gör man? En häst är en häst, ett levande väsen en individ fylld med känslor och upplevelser.  När man känner och vet det blir det svårt att se på hästen som en handelsvara.


Hästar är så olika, de vill utforska det de vill utforska, hur ska vi kunna veta vad de vill utforska? Att läsa häst, hur gör man?


Balans, återigen balans, medvetenhet om balansens betydelse kan inte bli för hög. Ju mer man vet desto svårare kan det tyckas, men jag skulle nog vilja uttrycka det som att när man vet då kan man göra medvetna val utifrån en god plattform och också ta konsekvenserna av de val man gör


Jag blir så glad, när jag ser att människor är medvetna om hästarnas storhet, när människan både tar hänsyn och visar ödmjukhet inför den fantastiska varelsen som hästen är


Jag tycker om frihet, utrustning kan vara begränsande, men jag tänker också på att den utrustning vi lägger på hästen också kan ge hästen mer frihet

Att arbeta med tömlongering utan däckel, är en prövning för de flesta. Jag tycker det är hälsosamt för både häst och människa att plocka bort maktmedel


Mest av allt krävs nu ett stadigt fokus, inte ens en blinkning av ouppmärksamhet är någon bra idé. Tänka på annat kan jag göra då jag sitter i soffan. Nu ska jag tänka på handen, kommunikationen och den intensiva kontakten mellan två varelser och väsen så vitt skilda från varandra men ändå så intensivt nära varandra

Lördag 14 juni

Tillägg


Att rida på träns är svårt och kräver stor egenbalans hos ryttare, sträckt tygel? Går det som ryttare verkligen att vara i egenbalans då? Hästens relation och förståelse till bettet är avgörande för, balans och kommunikation.


Att klara av att vara i egenbalans är svårt, det krävs framför allt insikt i fysikens lagar. Här går det att se denna egenbalans som jag vill se hos varje ryttare.
Ryttaren tar ansvar för sin kropp och hästen tar ansvar för sin kropp.

Söndag 15 juni

Tanken var att tala om utrustning denna dag. Jag gör mina val av utrustning först efter att jag tagit hänsyn till alla de faktorer jag kan komma på just nu. Utrustning kan också ge hästen friheter anser jag. Utrustningen kan vara tryggt för hästen, sådant hästen känner till kan kännas tryggt även om det just nu inte är optimalt. Kasta inte på hästen en massa nytt och tro att du gör det bästa för din häst, låt hästen få den tid han behöver för att utforska allt det nya. I en situation där man är i en övergångsfas från en situation till en annan så behöver hästens också få lov att känna trygghet. Excelsior är född hos mig, men han har levt ett annat liv än det han lever nu hos mig. Jag är glad att han är född hos mig det underlättar vår gemensamma resa. Det är nu två år sedan jag fick möjligheten att köpa tillbaka honom, men det tar ännu en tid innan han är riktigt hemma här.

Vi tar ridningen med ro, vi känner och lyssnar oss fram, vi har ju massor av tid, han är ju bara 23 år.

 


Den gamla hästen väl bibehållen


Varför är vi så rädda för "fel" och "fult", jag tänker att det kan vara de referens ramar vi behöver. På min häst tänker jag på vad kan jag göra för att hjälpa honom. Min plan var att vända in, så lätt det hade varit att ta kontroll över hans kropp, inget är enklare anser jag, men jag vill att min häst ska få chansen att förstå. Och ibland är det så att det kan få lov att gå lite på tok. Vi ska strax göra om försöket.


Den här gången gick det riktigt bra, Excelsior förstod och klarade av att följa mig, att kunna se vad som är möjligt just nu är en av ryttarens uppgifter.


Att bara rida, att bara balansera tillsammans. Att helt tryggt och ostört kunna arbeta tillsammans. Att vilja och kunna göra sitt yttersta för varandra. Det är mitt val, jag väljer hur jag vill ha det.


Att vägleda hästen fram till handen, att få hästen att lägga sin mun där jag lägger bettet.


Att väcka hästens intresse för det han har i sin mun istället för  att han drar sig undan


Waow, så till slut lyckas det, lika underbart varje gång jag får vara delaktig i denna stund, just när det ske.


Kontakt, förtroende, balans och känsla, gemensam ödmjukhet och förståelse


Fram till handen kan låta lätt, men det handlar om att på nytt väcka hästens motivation, det mina vänner är den stora uppgiften för er som ryttare och hästägare. Därför att belöningen för hästen är hans egen inre motivation. Vad blir det om han mister den?


Tryggheten vilar över platsen


Samling är lätt? Att niga, att svikta på varje steg kräver både förståelse och styrka.

Så hur ska vi kunna förstå? Ja, varför inte själv pröva.








Men det tar tid att bygga styrka och balans
Inte bara för människor utan även för hästar
 


Balans handlar också om respekt för varandras förmågor


Gymnastik på hög nivå, även i bakgrunden


Är man trogen så är man


Den intresserade publiken innehåller inte bara människor, någonting hos Lenas häst fångade flockens uppmärksamhet, kanske var det de svällande musklerna.


Ridpasset närmande sig sitt slut och vissa delar av publiken hade tydligen fått sitt lystmäte tillgodosett. Lena med sin trogna följeslagare i hasorna


Nya hundar är spännande, så det kan bli lite "trångt" på ridbanan stundvis


Så fram till handen i balans, vilan och belöningen blir att gå fram i trav:
Under ridpasset belastas hästen och avlastas, jag vill kalla det för pumpa och pusta Den sortens arbete kräver hos ryttaren känsla och lyhördhet för hästens förmåga just idag


Genom att sitta i balans ger du hästen möjlighet att lyssna.
Efter en noggrann genomgång av sitsen och funktionen i sitsen kunde de två förenas på en högre nivå.


Ett normalt beteende hos en häst är att vilja utforska sin omgivning, Ridbanan är placerad i gårdens centrum, det gör att även främmande hästar snabbt finner ro här.


Så kan samarbetet utvecklas över tid. Det tar tid att lära sig förstå varandra. Allt måste inte ske nu, ibland räcker det med att man kan ana att man är på rätt väg och så får man se tiden an. Vi som nu hunnit uppleva det flera gånger med flera hästar vi vet nu av erfarenhet att det är så, med tiden växer styrkan och förståelsen för varandras brister och styrkor.

Måndag 16 juni

Att ta hänsyn till hästens kunskap. Mitt synsätt är att hästen alltid är med mig, att hästen alltid hjälper till, att hästen alltid är intresserad och att hästen alltid vill


Zorro är numera en rutinerad herre 17 år gammal. När jag säger att Zorro är en skolhäst, så innebär det inte bara att han har hög skolning utan i första hand att hans förmåga att skola ryttare är mycket stor. Allt vad du gör förstärker Zorro och visar Zorro dig. Mer om Zorro och hans sätt att skola ryttare kan du läsa i boken Zorros skolning. Zorro berättar allt du behöver veta, vilket inte nödvändigtvis är det samma som det du vill veta.


När ridning är god, då hjälper den hästen till ett gott liv. Hästar råkar ibland under sin livstid ut för olika trauman, med denna välgörande ridning kan du hjälpa hästen att få ordning på sin kropp. Jag vill säga att det som ryttare handlar om att vara, i balans, i ännu mer balans, att vara lyhörd och att använda sin känsla


Lätt, nej, jag tror inte det, det krävs mod, stort mod. Här ska alla tankar på kontroll läggas bort. Här ska alla tankar på dominans läggas bort. Här hör inga härskartekniker hemma. Följsamhet, anpassning, känsla och tro på det goda, det är de saker som ska ligga i förgrunden i ett rehabiliterande arbete av hästen. Granska dig själv och dina intensioner


Så går allt från kaos till ordning, ha en god plan och våga vänta, våga tillåta


Forcera inte, men våga belasta när du och hästen är redo


Balansera och våga vara kvar i belastningsfasen


Vägen är inte spikrak hur gärna vi än vill att den ska vara det, min häst rullar på bilden in nosen och huvudet alldeles för djupt, men just i denna stund då bilden togs behövde han göra det. Jag gör ingen affär av det, men jag lättar inte på handens mycket lätta kontakt utan jag väntar och försöker möta honom med den mjuka kontakten av bettet. Jag väntar på kraften av bakbenens påskjut mot marken, så när det kommer då lägger jag bettet längre fram så kommer också nosen fram.


Att börja skola en ny häst är för mig en stort och viktigt. Allt mitt kunnande sätts på prov, alla mina tankar prövas om igen, håller min tanke måttet?
Ja, ännu så gör den det och jag litar på att hästen och framtiden visar mig vägen


Jämt uppställd på alla fyra benen.
Jag anser det vara ett tecken på god ridning när hästen efter ett avslutat ridpass, av sig själv ställer sig jämt vilande på alla fyra benen i halten, då utgår jag från att det är en god situation i hästens kropp. När hästen dresseras att ställa upp jämn på alla fyra benen, förlorar halten sin mening som ett tecken på att ridpasset har gjort hästen gott. Ridning ska vara välgörande för hästen, ridning ska över tid bygga upp styrka och förståelse. Hästen ska ges tid att förstå sammanhanget han befinner sig i.

Tisdag 17 Juni


Dagen inleddes med att jag, Ewa red vår i Norge för avel godkända hingst. Hallingblåen är en "blå" Norsk Dölehest, en ras som vi är så nöjda med att vi även har köpt två unghästar från Norge av Eivind Haave.



Blåen är idag 18 år


Vind, hår och tagel skapar spännande rörelser


Rörelse är skönt


Jag uppskattar både mental och fysisk rörelse


Hår och tagel


Berättandet en del i skapandet av framtidens skeenden


Vilken bild har du på din näthinna och vilka tankar skapar det i dig

Undervisning

En kylslagen dag är det naturligt att bli spänd


Men spänningar de löser upp sig efter en stund, samtalen hjälper oss att nå varandra. Människa, häst, människa, kommunikation, jag lyssnar med alla mina sinnen


Att "vila" i balans


Balans; Pål är proffs på balans och att lära ut balans


Marie lyssnar på mig


Hästens öron berättar, hästen "hör" mycket mer än det verbala ljudet, Pål "lyssnar" på Marie




Du är i hästens fokus


Fokuset och den mjuka blicken berättar att hästen är med sin ryttare, redo


Så när vi är tillsammans så stämmer allt och vi blir till ett, min vilja är din och din vilja är min


I antågande


Somliga bekymrar sig inte om ett sådant antågande

Mer undervisning

Häst = Rida? Behöver det vara så?


Hästen har mycket mer att erbjuda än en ridtur på sin rygg, gymnastik för människan till exempel


Men allt är inte fysiskt, mycket händer i oss på andra nivåer i samvaron med hästen


Så när tiden kommer för ridning, fokus behöver inte ligga på prestation och aktion. Ridning handlar om så mycket mer, upptäcka


Balansen, känslan och upplevelsen av att något väckts i oss som vi glömt


En upptäcktsresa in i  framtiden, en resa in i den egna kroppen



Fokus


Hästar är stora på flera sätt


www.annalithner.se


Långa tuffa dagar som inte tar slut, det Norrländska sommarljuset är något som jag har svårt att klara mig utan. Sommarens dagar som varken börjar eller tar slut, UNDERBART

Onsdag 18 juni

Sista dagen, alla kommer snart att åka hem till sitt, jag kommer att sakna er alla som har deltagit dessa dagar och jag kan bara hoppas att ni fick med er något hem. Jag har fått massor, tack alla ni som deltog.

Den gamla hästen det tema som dagen startade med


Excelsior f.-91 en häst nära mitt hjärta


Han är vild och glad precis som då han var föl


Och han är säker på det han kan


Hans kunskap tar jag vara på


Han gör alltid sitt bästa


Han är ivrig att visa vad han kan och jag är mån om att han ska må bra


Att vårda den äldre hästen är inte alltid enkelt, det börjar i samma ögonblick Excelsior blir till. Och jag drömde om en häst efter Elizar, och jag tänker ofta på hur många drömmar en häst kan vara fylld med. Drömhästen föddes blyertsgrå och med stjärna och jag visste; han blir svart, riktigt svart.


Hans välmusklade rumpa talar för sig själv, den är han faktiskt född med


Hästar berättar, men tillåter vi hästen att tala för sig själv?


Hela hästens kropp berättar


Hästar har inte alltid sitt fokus där vi vill, men fotografen är definitivt i fokus


Ibland behöver man ett stöd för att kunna få en inre upplevelse


Den nedåt sjunkande fasen i steget som kräver balans och förtroende för ryttaren


Fokus och balans kommer växer fram mellan häst och ryttare med tiden


Hästen är i nuet, fast man vet, så är man inte alltid beredd, Clipp, gräs en passion. Men, med vilka medel och metoder hindrar vi hästen från att tillgodose sina behov? Närvaro och förutseende är en förutsättning för en god relation. Jag bara undrar, om Clipp får chansen varför skulle han låta bli? Närvaro i nuet är en detalj man bör tänka på med denna häst, han drar varje människa tillbaka till nuet, faktiskt som ni kan se rent fysiskt på denna bild.


Nöjd


Koncentrationens mästare, han kan få sin människa med sig


Ingenting kan störa, så länge du är kvar i nuet


Jag har sagt det många gånger och jag säger det igen, balans, balans och åter balans


Hej du är välkommen


Att bli innesluten i hästens sfär är något som måste upplevas det går helt enkelt inte att beskriva


Nu tackar vi för oss för denna gång, tack för att du lyssnat.
Och tack alla ni som hjälp mig att genomföra denna vecka.

Stor, stor Kram till er alla

Avstånd

Hur långt är avståndet mellan din teoretiska kunskap och din praktiska färdigheten?
Känsla, erfarenhet, hur får man det? Jag har uppfattat det som att avståndet mellan det teoretiska kunnandet och den praktiska erfarenheten ibland är långt, jag har en önskan om att kunna hjälpa till att korta av det avstånden och knyta ihop teori med praktik.

Varje människa är unik, varje häst är unik, varje situation är unik, jag anser att det behövs ett stort spektra, ett cirkulärt tankesätt, en reflekterande inställning och mycket kunskap men framför allt stor erfarenhet för att kunna hjälpa till med att korta avstånden mellan teorin och den praktiska färdigheten .

 Tillbaka